I Nätradalen hittar du Höga Kustens vackraste skärgård med pärlorna Ulvön och Trysunda som de stora dragarna. Här har fisket historiskt haft stor betydelse. Surströmmingen förknippas starkt med Ulvön, mycket tack vare Ruben Madsen som introducerat delikatessen för en otalig mängd både kända och okända personer.
Från Köpmanholmen tar du dig med M/F Ulvön ut till Ulvön, Trysunda och Strängöarna året runt. Turlista, priser och bokningsinformation hittar du på M/F Ulvöns hemsida.
Inne i Ulvösundet, mellan norra och södra Ulvön, ligger Ulvöhamn. Det är Norrlands största och äldsta fiskeläge. Ulvön, eller Bottenhavets pärla som ön också kallas, är en fantastisk skärgårdsmiljö där dåtidens prägel tydligt får vandra med oss in i nutiden. Hit ut tar du dig med båt. Det finns gott om gästhamnsplatser och det går dagliga turer med färjan.
Redan på medeltiden kom fjärrfiskare från mellansvenska städer, särskilt Gävle, hit sommartid för att fiska. På slutet av 1700-talet minskade lönsamheten i strömmingsfisket och antalet fjärrfiskare blir mindre. Istället ökar antalet fiskande bönder från de närmsta kustsocknarna. Från mitten av 1800-talet börjar Ulvöhamn få en bofast befolkning.
Fisket har historiskt varit centralt på Ulvön och sik, strömming och lax gjorde att gävlefiskarna kom hit på 1500-talet. Ulvön är bland annat känt för att vara surströmmingens ö, och platsen där surströmmingen började tillverkas i större volymer.
Om man har tur så kan det serveras surströmming på hotellet, Brögga eller Almagränd också. Om ni har möjlighet att själva servera så brukar det finnas surströmming att köpa på handelsboden.
Vi kan verkligen rekommendera ett besök på Ulvö museum för den som är intresserad av hur surströmming tillverkas och strömmingens historik på Ulvön.
Trysunda är en av Sveriges vackraste öar. Här finns ett av Höga Kustens bäst bevarade fiskelägen som grundades av Gävlefiskarna på 1500-talet. Bakom de tidstypiska sjöbodarna ligger gistvallen där näten en gång i tiden torkades.
Trysunda är ett naturreservat och Natura 2000-område som bildats för att bevara den fina naturen och fiskelägets speciella kulturmiljö. Namnet Trysunda kommer från att det under medeltiden var tre sund som med tiden blivit ett på grund av landhöjningen.
Den lilla bedårande ön bjuder besökaren på fina sandstränder, släta hällar och slingrande stigar. Här finns ett fiskekapell, fiskemuseum, vandrarhem och servering med butik sommartid. Naturens krafter har format Trysunda och den dramatiskt höga klippön Skrubban som är det första som möter dig när du kommer från söder.
På Trysunda hittar du Mats Olofgörs konstverk Vågrörelser som är ett av Stiftelsen Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds utsmyckningar.
2006 utsågs Trysunda inofficiellt till ”Sveriges vackraste ö” av ö-älskaren Anders Källgård, författare till boken ”Sveriges öar”
Strängöarna erbjuder en vacker och rogivande miljö. Strängörana består av två öar, Västra Strängön och Östra Strängön. På Västra Strängön finns gästbryggor med anslagstavlor och kartor om öarnas historia. Här finns en allmän övernattningsstuga för 4 personer uppe på höjden där tidigare barnkolonin låg. Mitt på ön finns ett utsiktsberg som befolkningen tidigare använde för att spana in vädret. Fisket var här den viktigaste näringen fram till 1883. Från 1883 till 1929 fanns här en ångsåg. Som mest sysselsatte den ett sextiotal personer. Som mest har det bott ca 250 personer på Strängöarna.
Idag är öarna en fritidsidyll och du kan ta dig till östra och västra Strängön med egen båt eller med M/F Ulvön. Längs stränderna finns märkliga stenarter, rester från den balast segelfartygen dumpade under sågverksepoken. En promenadväg längst hela ön finns ovanför bebyggelsen.
Nära Skuleskogens nationalpark och Höga Kustenleden. Klubbhamn med gästplatser i mån om plats. Hamnen är av typen gästhamn.
I vår båthamn finns en grillplats med vindskydd. Tvärsöver viken finns Näske lax där man kan köpa en till middagen. Ex grillad lax)
Att vandra till Slåtterdalsskrevan är en dagsutflykt från båthamnen c:a 6 km enkel väg men en intressant tur.
Bussar går till Köpmanholmen och Bjästa med affär och bränsle.
Ett trevligt ställe på södra Ulvön är Fäbodviken. Viken ser väldigt olika ut beroende på om det är högvatten eller lågvatten, men det är oftast badvänligt även för små barn.
Här på stranden finns bad- och grillmöjligheter. Går man sedan en promenad genom genom en talldunge kommer man ut till stora klippor vid öppet hav. På södra Ulvön finns ett ganska stort naturreservat och fina badvikar.
Här finns också Marviksgrunnan (bilderna ovan) som är ett före detta fiskeläge med kapell, gruva med mera. Idag bebos Marviksgrunnan av sommargäster. Mer om Marviksgrunnan och Södra Ulvöns naturreservat med ovanliga växter och djur finns att läsa på Länsstyrelsens hemsida. Från Marviksgrunnan, eller Grunnan kallad, går en vandringsled genom varierad natur till Ulvösundet. Även Rensviken ligger belägen på den södra ön. Rensviken är en vik formad som en lagun. Här till höger ser du den fina utsikten över Röharn, på vägen från Marviksgrunnan till Ulvösundet.
Mysig vik som går att nå genom förtöjning mot stranden eller med en kort vandring längs strandpromenaden. Hamnen är av typen strandhugg.
Fiskeläge och populärt utflyktsmål med flera stigar och leder. Fantastisk utsikt från klipporna mot öppet hav. Vid klart väder ser du ända till Högbonden, Ulvöarna och Trysunda. Hamnen är av typen gästhamn.
Skagsudde är något av en utpost och här markerar en fyr inloppet till Örnsköldsvik, känd för alla sjöfarare och från radions sjörapport. Närmast havet ligger ett brett bälte av kalspolade hällar i ögongranit, som gjorda för solbad eller bara att ströva omkring på och se vad havet har fört hit.
Skyddad vik med härlig sandstrand. Det finns 10 platser. Hamnen är av typen naturhamn. Hamnen är cirka 1-4 m djup. Ankra med ankare. På Vågön finns en raststuga med stor altan, bastu med utsikt över naturhamnen, toalett, flytbrygga och grillplatser. Från bryggan leder en träramp upp mot byggnaderna så att även den som har svårt att ta sig fram i lös sand enkelt ska kunna ta del av den komfort som erbjuds.
Marviksgrunnan är ett litet och välbevarat fiskeläge på södra Ulvön. Området bjuder på en vacker rogivande natur och charmiga sjöbodar. Under 1700-talet fiskade Gävlefiskarna längs Norrlandskusten och byggde upp många av våra fiskelägen ofta med ett tillhörande kapell. Idag är stora delar av södra Ulvön ett marint naturreservat och bebos av sommargäster.
Till södra Ulvön tar du dig med egen båt eller kajak. Det går också en vandringsled i varierad natur från Ulvösundet till Marviksgrunnan.
Hemsidan visitnatradalen.se har möjliggjort genom stöd från Leader Höga Kusten, Jordbruksverket och EU genom projektet ”Hållbar turism i Nätradalen” som ägts och drivits av Bygdsam Nätradalen mellan 2021-2023.